News

30. maj 2014.

Coca-Cola HBC objavila integralni izvještaj za 2013. godinu

Među proizvođačima bezalkoholnih napitaka Coca-Cola HBC po održivosti zauzela prvo mjesto u Evropi, a drugo u svijetu

Coca-Cola HBC AG (Coca-Cola HBC) danas je objavila Integralni izvještaj za 2013. godinu. Izvještaj pod nazivom 'Najbolje tek slijedi', osvrće se na strategiju kompanije i njeno poslovanje, analizirajući finansijske, ekonomske, socijalne i ekološke indikatore.

Kao jedna od vodećih evropskih kompanija bezalkoholnih pića, Coca-Cola HBC je u posljednjih deset godina integrisala održivost u sve elemente svog poslovanja.

Danas je vodeća kompanija u FTSE4Good indeksu i uključena je u Dow Jones indeks održivosti (na svjetskom i evropskom nivou) šestu godinu zaredom. Kada je održivost u pitanju, Coca-Cola HBC zauzima prvo mjesto u Evropi i drugo mjesto u svijetu među proizvođačima bezalkoholnih napitaka.

„Integralni izvještaj govori o načinu na koji mi razmišljamo i poslujemo u ovoj kompaniji“, kaže Dimitris Lois, generalni direktor. "Ovakav pristup omogućava nam da razmišljamo o materijalnim pitanjima koja se tiču našeg poslovanja i naših zajednica i pokažemo način na koji stvaramo vrijednost, za naše dioničare ali i za društvo u cjelini. Ponosni smo što je naš prvi integralni izvještaj odabran kao 'najbolji primjer' novog pristupa u izvještavanju na Harvardskoj poslovnoj školi. Kao lider u oblasti održivosti, mi moramo istrajati u podizanju standarda.

Najvažniji sadržaji izvještaja

  • Na 20 od 24 tržišta koja su uzeta u obzir, stekli smo ili zadržali udio u obimu prodaje u kategoriji gaziranih pića. U 15 zemalja smo zabilježili rekordan udio u obimu prodaje do sada. Iako su se neto prihodi od prodaje smanjili za 2 %, kada se izuzmu kursne razlike, neto prihod po jediničnom paketu je uvećan za 1 % pri čemu je nastavljen trend rasta već treću godinu uzastopno. Prvi put u historiji, postigli smo negativnu poziciju radnog kapitala, koji iznosi 71 milion eura, što predstavlja rast od 21 % u odnosu na 2012. godinu.
  • Naša operativni vodeni otisak je smanjen  za 2 % u 2013. godini, što predstavlja smanjenje od 62 % u odnosu na 2004. godinu. Relativna upotreba vode, količina koju koristimo da bismo proizveli jedan litar pića poboljšala se za 23 % od 2004. godine. Karbonski otisak (indikator emisije 1 i 2) dodatno je smanjen za 3 % tokom 2013. godine, odnosno 6,4 % od 2004. godine. Energetska učinkovitost, odnosno količina energije potrebna za proizvodnju jednog litra pića povećala se za 34 % od 2004. godine. Sagradili smo 10 pogona za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije i u planu je izgradnja još pet u naredne dvije godine. Količina otpada koji se odlaže na deponijama smanjena je za 74 % od 2004. godine dok je količina otpada  generisana usljed  proizvodnje jednog litra pića umanjena za 82 %. U 2013. godini smo uložili 9,5 miliona eura u društveno odgovorne programe, što čini više od 2,5 % dobiti prije oporezivanja. Više od 2,1 miliona ljudi je učestvovalo u našim programima promoviranja aktivnog načina života.

U pripremi izvještaja za 2013. godinu, Coca-Cola HBC je slijedila upute Međunarodnog vijeća za integralno izvještavanje (IIRC). Reviziju izvještaja uradila je nezavisna revizorska kuća.

Coca-Cola HBC također objavljuje poseban izvještaj koji slijedi upute Globalne inicijative izvještavanja (GRI), u kojem dostavlja detaljne informacije o društvenom i ekološkom poslovanju. Ovaj je izvještaj također prošao vanjsku reviziju te je ocijenjen ocjenom 'A+'. Coca-Cola HBC objavljuje izvještaje o društvenom i ekološkom poslovanju od 2004. godine, a prije toga objavljuje godišnji izvještaj o korporativnoj odgovornosti.

Integralni izvještaj za 2013. godinu je dostupan na
http://www.coca-colahellenic.com/investorrelations/annualreports/.