Tumačenje pojmova

Coca-Cola Hellenic

Coca-Cola Hellenic Bottling Company S.A. te, ovisno o kontekstu, podružnice i zajednički poslovi (joint ventures). Također, „Kompanija“ ili „Grupa“.

Coca-Cola sistem

The Coca-Cola Company i njeni partneri punionice.

CSR (Corporate Social Responsibility)

Društveno odgovorno poslovanje.

DJSI (Dowe Jones Sustainability Index)

Dow Jones indeksi održivosti - prvi svjetski indeksi za praćenje finansijskog učinka vodećih svjetskih kompanija koje posluju u skladu sa principom održivog razvoja.

Gazirani napici

Bezalkoholni gazirani napici koji sadrže okuse i zaslađivače a ne obuhvataju, između ostalog, vodu i aromatiziranu vodu, sokove, sportske i energetske napitke, čajeve i kafu.

GDA (Guideline Daily Amounts)

Smjernice za dnevni unos koje pokazuju koliko kalorija i hranjivih tvari (bjelančevina, ugljikohidrata, šećera, masti, zasićenih masnih kiselina, vlakana i soli) sadrži određnena količina hrane u odnosu na referentni dnevni unos od 2000 kcal.

GFSI (Global Food Safety Initiative)

Globalne inicijative za sigurnost prehrambenih proizvoda.

Gotovi napici

Pića koja su pripremljena, pakovana, i spremna za neposrednu konzumaciju bez dodatnog pripremanja.

HACCAP (Hazard and Critical Control Points)

Sistem upravljanja analizom rizika i uspostavljanjem kritičnih kontrolnih tačaka.

IT

Informacijske tehnologije.

Jedinično pakovanje

Približno 5.678 litara ili 24 serviranja veličine 8oz (prema američkom sistemu), što je veličina originalne Coca-Cola boce.

Koncentrat

Baza napitka kojoj se dodaje voda i ostali sastojci kako bi se proizveo napitak. Može sadržavati koncentrirane ekstrakte bilja, voćne sokove, dodatke boja i ostale komponente.

Kupac

Trgovina, restoran ili drugo pravno lice koje prodaje i služi Coca-Cola Hellenic proizvode direktno potrošačima.

Negazirani napici

Bezalkoholni negazirani napici koja obuhvataju, ali ne isključivo, vodu i aromatiziranu vodu, voćne sokove, sportske i energetske napitke čajeve i kafu.

Naknadna konzumacija

Distribucijski kanal u kojem potrošači kupuju napitke u većim pakovanjima za više serviranja (uglavnom pakovanja od najmanje 1 litar) za kasniju konzumaciju, najčešće kod kuće.

Neposredna konzumacija

Distribucijski kanal u kojem potrošači kupuju ohlađeno piće za jedno serviranje (najčešće 0,5 litara ili manje) ili Točeni napici za neposrednu konzumaciju, uglavnom van kuće.

NVO

Nevladina organizacija

Oprema za hlađenje napitaka

Generički pojam koji obuhvata opremu na prodajnoj lokaciji, kao što su rashladni uređaji (frižideri), automati i uređaji koji nakon pripreme rashlađuju pića za neposrednu konzumaciju.

PET (Polyethylene Teraphthalate)

Poletilen tereftalat - vrsta poliestera koji se korisiti za izradu lagane, nelomljive ambalaže za napitke, prehrambene i neprehrambene proizvode. PET karakterizira mogućnost recikliranja i mogućnosti ponovne upotrebe u proizvodnji ambalaže, odjeće, materijala za tepihe, automobilskih dijelova i industrijskih materijala.

PET u PET

Sistem recikliranja PET ambalaže. Korištene PET boce se prikupljaju, sortiraju, čiste, melju i pretvaraju u novi materijal za proizvodnju PET ambalaže.

Potrošač

Osoba koja konzumira proizvode Coca-Cola Hellenic.

Punioničari

Poslovni subjekti koji prodaju, proizvode i distribuiraju pića The Coca-Cola Company prema ugovoru o franšizi.

Punionica

Također se naziva i pogon, a odnosi se na postrojenje punionice Coca-Cola Hellenic u kojem se proizvode napici.

TCCC

The Coca-Cola Company i, zavisno o kontekstu, njene podružnice. U Bosni i Hercegovini je Barlan d.o.o. potkompanija The Coca-Cola Company.

Tržište

Kada se koristi u kontekstu geografskog prostora, teritorija na kojoj posluje Coca-Cola Hellenic, često određena državnim granicama.

UNESDA (Union of European Beverages Association)

Udruženje evropskih proizvođača bezalkoholnih napitaka, jedan od osnivača Evropske platforme za aktivnosti u području ishrane, fizičke aktivnosti i zdravlja.

Water Footprint Network

Neprofitna organizacija čija je misija promoviranje tranzicije ka održivoj i efikasnoj upotrebi vodnih resursa širom svijeta.

Back to top

Linkovi